فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روابط بین الملل
پیاپی 24 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد بخشایش اردستانی صفحات 9-36
    چرچیل نخست وزیر وقت انگلیس در 1939 چنین ابراز نمود که «اقدامات روسیه قابل پیش بینی نیست. چون روسیه معمایی است که به طور اسرارآمیزی در یک راز پیچیده است». برخی از نخبگان سیاسی ایران نیز روسیه را متحد غیرقابل اعتماد معرفی می نمایند که تا حد زیادی نشان و ترجمانی از گزاره چرچیل در فرهنگ ایرانی است. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991، و تولد روسیه، اندیشه و رویکرد این کشور در بعد سیاست خارجی از سه دوره عبور نموده است. این دوره ها عبارتند از «رویکرد همکاری با غرب»، «رویکرد ادغام گرایی در غرب» و نهایتا سیاست نگاه به شرق که در قالب«رقابت جدید» با غرب در سال 1999 پس از مداخله نظامی ناتو در یوگسلاوی سابق و به بازی نگرفتن روسیه در آنجا ادامه می یابد. مقاله حاضر کنکاشی است درمورد سیاست خارجی روسیه و دوره های مختلف آن که خواهان شناسایی خود به عنوان قدرت دوم جهانی از سوی غرب می باشد. غرب و در راس آن ایالات متحده آمریکا علاقه ای به شناسایی روسیه به عنوان قدرت دوم جهان ندارد و این نقش را به رسمیت نمی شناسد.
    کلیدواژگان: روسیه، پوتین، سیاست نگاه به شرق، ادغام گرایی در غرب، رقابت جدید
  • سید عبدالعلی قوام، رحمان نجفی سیار صفحات 37-60
    مفهوم «مداخله بشردوستانه» حاکی از تفوق یافتن اصل مترقی «عدالت» بر اصل کلاسیک «حاکمیت» کشورها است. طبق این مفهوم، در صورت وقوع جنایت های فاحش حقوق بشر از سوی حاکمان ستمگر، حق حاکمیت آنها مخدوش شده و بنا به شرایطی، «مداخله» در امور داخلی آنها تجویز می گردد. بر این اساس، با وقوع جنایت های گسترده حقوق بشری در سال های پس از جنگ سرد در رواندا، یوگسلاوی، سومالی و...، جامعه بین المللی نسبت به «فرهنگ حقوق بشر» متعهد گردید و برای جلوگیری از نسل کشی، شکنجه و تجاوز اساسی به حقوق انسان ها مداخلات بشردوستانه را دردستور کار خود قرار داد. در همین راستا، نظریه پردازان مختلف روابط بین الملل نیز تلاش های نظری متفاوتی را برای درک پیدایی این مداخلات صورت دادند. نظریه پردازان با استفاده از نظریات گوناگون نظیر واقع گرایی، سازه انگاری، لیبرالیسم و... سعی در تبیین مفهومی این پدیده داشته اند. این مقاله نیز ضمن استفاده از نظریات مذکور، سعی دارد مداخله بشردوستانه و ارتقای آن به اصل «مسئولیت حمایت»را در چارچوب مکتب انگلیسی و گرایش های کثرت گرایی و همبسته گرایی آن مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.
    کلیدواژگان: مداخله بشردوستانه، واقع گرایی، لیبرالیسم، سازه انگاری، مکتب انگلیسی، مسئولیت حمایت
  • مرتضی محمودی صفحات 61-88
    تاجیکستان در زمره کشورهای نوظهور آسیای مرکزی ازجمله مهمترین کشورهایی بود که به دلیل قرابت های تاریخی و فرهنگی و زبانی پس ازاستقلال مورد توجه ایران قرارگرفت. هنگام شروع روابط دوکشور از یک سو تاجیکستان با بحرانهای جنگ شهروندی و مشکلات سیاسی و اقتصادی روبروگردید. از سوی دیگر، رسانه های غربی با تبلیغات منفی سعی می کردند تا کشورهای آسیای مرکزی بطورعموم و تاجیکستان بطور ویژه و نیز کشور روسیه را از حضور ایران بیمناک و نگران نمایند، که البته ایران، با ایجاد تحول در رفتار و موضع گیری های سیاسی و فرهنگی خود ضمن پیشنهاد برای ایجاد صلح و رفع جنگ داخلی تاجیکستان به روابط اقتصادی براساس ظرفیتهای آن کشور اولویت داد که این عمل برآیندی مانند رفع ابهام در رفتار سیاسی ایران و خنثی سازی تبلیغات رقیبان و الگوسازی رابطه دولت دینی با دولتهای سکولار (دنیوی) را در پی داشته است. نگارنده کوشیده است تا تعاملات اقتصادی بین دو کشور را در این مقاله بررسی نماید.
    کلیدواژگان: ایران، تاجیکستان، تعاملات اقتصادی، روسیه، آسیای مرکزی
  • جهانبخش محبی نیا، منصور صالحی صفحات 89-124
    پس از سپری شدن دو دهه جنگ سرد میان روسیه و آمریکا هم چنان شاهد عرصه-های جدی رقابت بین این دو قدرت بر سر موضوعات گوناگونی هستیم که ریشه در نگاه رقابت آمیز جنگ سردی است که نه تعامل و همکاری بلکه نشان ازتعارضات ایده ای در نگاه به مسائل پیرامون و نحوه مدیریت سیاست بین الملل است. با خاتمه یافتن دوران جنگ سرد و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، آمریکا یکه تازی در جهان را آغاز نمود تا خود را به عنوان تنها قدرت جهان به سایر ملت ها تحمیل کند. روسیه به دلیل قدرت هسته ای اش، سرمایه عظیم انسانی اش، مهارت هایش در فناوری های سایبری، نزدیکی اش به اروپا و نیز پتانسیل مثل اتحاد با چین منابعی در دست خواهد داشت که بتواند در مقابل قدرت امریکا عرض اندام کند. در حالی که مسائلی چون مسئله سوریه و پرونده هسته ای ایران، قانون «ماگنیتسکی» و قانون «دیمایاکولوف»، پرونده اسنودن در سال های اخیر، چالش ها در روابط تنش آمیز روسیه و آمریکا را به نقطه حساسی رسانده است؛ این رویداد اتفاقی دیگر در روابط دو کشور است که به دامنه دارتر شدن اختلافات میان آن ها کمک می کند. اختلافاتی که در تداوم فضای جنگ سرد بی اعتمادی و رقابت موجود میان دو کشور را دامن خواهد زد. واکنش مقامات روسی به سپر دفاع موشکی آمریکا در اروپای شرقی، تعلیق عضویت روسیه در CFP، اخراج دیپلمات های انگلیسی در تلافی اقدام انگلیس، رقابت با آمریکا بر سر قطب شمال و اعلام شروع به کار ناوگان هواپیمایی قاره پیمای روسی، همگی نشان از سیاست جدید روسیه در قبال تحولات جهانی دارد. برخی این تحولات را چه در داخل و چه در خارج به وضعیت جنگ سرد جدید تعبیر می کنند و البته برخی دیگر با این تفکر مخالف هستند. برخی معتقدند این اقدامات واکنشی به کوشش های آمریکا برای ایجاد تغییرات اساسی در موازنه استراتژیک میان آمریکا و روسیه می باشد. اما آیا این اقدامات می تواند فضای عمومی روابط دو کشور را به سمت مسابقه تسلیحاتی جدید و تقابل استراتژیک از نوع جنگ سردی آن بکشاند؟ با توجه به فقدان ایدوئولوژی متعارض، روسیه و آمریکا، دوره ای از رقابت و همکاری در حوزه های مختلف را تجربه خواهند کرد که بحران اوکراین یکی از آنهاست. با آغاز بروز بحران اوکراین (مارس 2014) و خارج شدن کنترل و حاکمیت شبه جزیره کریمه از حاکمیت کیف، شاهد بروز دور تازه ای از کشاکش های سیاسی بین غرب به رهبری آمریکا و روسیه هستیم. با توجه به سر باز کردن رقابت های مسکو- واشنگتن در موضوعاتی چون لیبی، سوریه، طرح سپر موشکی و غیره، عده ای بر این باورند که بحران اوکراین را باید به مثابه تقسیم برلین بعد از جنگ جهانی دوم و طلایه جنگ سرد جدید قلمداد کنیم. در چنین وضعیتی شاهد تغییر پارادایم در نظام جهانی بوده و روسیه نقش عمده ای را در شکل گیری روابط جدید بین المللی به عهده گرفته به طوری که این مقاله سعی دارد تا سیاست روسیه را در تطابق با سیاست آمریکا در حوزه های مورد اختلاف بررسی نماید.
    کلیدواژگان: جنگ سرد، هژمونی و سلطه، نظم نوین جهانی، طرح سپر موشکی، خاورمیانه
  • روابط نظامی و تسلیحاتی شمال و جنوب: بررسی موردی مجتمع-های نظامی- صنعتی ایالات متحده آمریکا
    صادق سلیمی نمین صفحات 125-156
    از دیدگاه برخی نظریات روابط بین الملل مانند نظریه واقع گرایی، ذات انسان ها شرور و بد طینت است و انسان ها در راستای کسب قدرت به هیچ آیین اخلاقی جز قدرت پایبند نبوده و سیاست و اخلاق دو مفهوم جداگانه و بدون ارتباط با هم هستند. براین اساس، تولید کنند گان ساز و برگ های نظامی در درون مجتمع های نظامی صنعتی در کشورهای توسعه یافته صنعتی شمال همانند ایالات متحده، طینت شرور سیاستمداران و هیئت حاکمه کشورها را به در پیش گرفتن سیاست نظامی و افزایش تسلیحات نظامی سوق می دهند. مقاله حاضر کوششی است در جهت شناخت دقیق مفهوم مجتمع های نظامی صنعتی و شرکت های درون آن ها، کار ویژه ها و نقش آفرینی آن در عرصه سیاست و قدرت جوامع شمال با بررسی موردی ایالات متحده و تاثیر آن در وابستگی نظامی-تسلیحاتی کشورهای غیر توسعه یافته جنوب به کشورهای شمال.
    کلیدواژگان: مجتمع های نظامی صنعتی، شمال، جنوب، جهان توسعه یافته، جهان توسعه نیافته، وابستگی
  • امیر ساجدی صفحات 157-190
    اکثر ملتهای ناحیه خاورمیانه در یک دوره نسبتا طولانی از برخی مزایای اقتصادی، سیاسی و فرهنگی- اجتماعی بی بهره و محروم بوده اند. ساختار سیاسی کشورهای خاورمیانه برای سالیان دراز بصورت نظام پادشاهی با گرایشات قبیله ای، عشیره ای و مذهبی بوده که رهبران ناحیه از این گرایشات بعنوان ابزار کشورداری برای بقاء سیستم سیاسی خود استفاده کرده و می کنند. اما این گونه سیستم ها تنها منافع یک گروه خاص از جامعه را مد نظر گرفته و سایر طبقات و گروه های جامعه را از مشارکت سیاسی و بهره اقتصادی تا حدود زیادی محروم می سازند. به سبب اینگونه محرومیت ها و با گسترش تکنولوژی و تبادل ارتباطات و کسب آگاهی های نسبی از حقوق مدنی و آزادی های اقتصادی- فرهنگی دیگر جوامع، دولتهای منطقه خاورمیانه با انباشتی از مطالبات و خواسته های مردم مواجه گردیده اند. خواسته های مردم خاورمیانه تغییر بنیادین و یا اصلاحات در ساختار سیاسی، اجتماعی و افزایش مشارکت مدنی و بهبود وضعیت اقتصادی بوده که عدم پاسخ گویی صحیح و کارآمد به این مطالبات، منجر به اعتراضات و نا آرامی های چند سال اخیر در منطقه گشته است. اعتراضات مردم کشور سوریه و بحران ناشی از آن، نسبت به دیگر بحران های صورت گرفته در دیگر کشورهای خاورمیانه ای، یک دوره طولانی تری را طی می کند و علت آن را می توان در مقاومت حکومت سوریه و دخالت برخی از قدرتهای منطقه ای و فرامنطقه ای در بحران این کشور دانست. مداخله قدرتهای بیگانه در بحران سوریه به سبب موقعیت حساس جغرافیایی و استراتژیکی سوریه بوده که منافع هر یک از بازیگران تاثیر گذار در تحولات سوریه را دربر دارد.
    کلیدواژگان: محرومیت، پرخاشگری، مطالبات، اعتراضات، اقتدارگرایی، قدرتهای بیگانه
|
  • Ahmad Bakhshayesh Ardestani Pages 9-36
    Prime Minister of Great Britain Winston Churchill said in 1939 that "I cannot forecast to you the action of Russia. It is a riddle, wrapped in a mystery, inside an enigma". Some of the Iranian political elites consider Russia as an un-reliable ally for Iran whichlargelyoverlapsthatofChurchillspokeinPersian culture. Since the dissolu7on of Soviet Union in 1990s and the rise of Russia, Moscow has been experiencing three foreign policy orientations: “cooperative approach to the West”, “integrated approach to the West” and “look east policy”. Indeed, NATO’s military intervention in the formerYugoslav and ignoring the interests of Russia lead this country with a new compe77on in its foreign policy against the Western countries in 1999. This article deals with the Russian foreign policy outlooks to win the West’s legitimization as the second great power in the world. Western Countries particularly united States are not interested in recognizing Russia as the world’s second great power.
    Keywords: Russia, Putin, Integrated Approach to the West, Look East policy, New Cooperation
  • Seyyed Abdolali Qvam, Rahman Najafi Sayyar Pages 37-60
    The concept of "humanitarian intervention" indicates superiority of the progressive principle of "justice" on the countries classical sovereignty. According to this concept, in the event of grave human rights crimes by tyrannical states, their sovereignty is undermined, and under the circumstances, interference in their internal affairs applied. Accordingly, the occurrence of widespread human rights crimes during the Cold War in Rwanda, the former Yugoslavia, Somalia and etc., humanitarian interventions put in its agenda to prevention of genocide, torture and rape of human rights and. In this regard, various theorists of international relations theoretical were effort to understand the emergence of these interventions. Theorists using different theories such as realism, constructivism, liberalism, and have tried to explain the concept of this phenomenon. In this regard, the present paper Tries to analyzes the humanitarian intervention and it promotion to "responsibility to protect" in the context of pluralism and solidarism English School and trends of solidarism and pluralism English School.
    Keywords: Humanitarian Intervention, realism, Liberalism, Constructivism, English School, the Responsibility to Protect
  • Morteza Mahmoudi Pages 61-88
    Tajikistan being among the emerging countries of Central Asia, is one of the most important countries that due to historical, cultural and linguistic similarities after independence has been taken into consideration by Iran. With The beginning of the bilateral relations, on one hand, Tajikistan has faced With civil war crises and economic and political problems and on the other hand,western media tried to make negative propaganda against Iran and Central Asian countries in general and particularly Tajikistan and also Russiaconcerned aboutIran's presencefearcan developed.However, by introducing a behavioral evolution and its cultural and political positioning –in addition to suggestion for creating peace and solution of Tajikistan’s civil war –Iran considered economic relations according to the capacities of that country as a priority; the action has led to the resultants such as removal of ambiguity in Iranian political behavior and neutralization of competitors ‘campaigns and modeling of religious state relationships with secular governments. The authorhas triedtoanalyzeeconomic interactions between two countries in this article.
    Keywords: Iran, Tajikistan, Economic relations, Russia, Central Asia
  • Jahanbakhsh Mohebbinia, Mansour Salehi Pages 89-124
    After two decades of the Cold War between Russia and America, we can see also the rigorous arena of competition between the two powers over various issues which has rooted from competing view in the cold war that is not at the interaction and cooperation but also conflict idea to look at the issues surroundingand how to manage international politics. With the end of the Cold War and the collapse of the Soviet Union, America launched the world's lone Greyhound and showed itself as the only power in the world to impose on other nations. Russia because of its nuclear power, its huge human capital, its skills in cyber technology, its proximity to Europe and potential alliance with China, as well as the resources at hand will be against the power of defiance to America. While issues such as the Syria issue and Iran's nuclear case, the "Magnytsky" and the "Dymayakvlvf" and Snowden case in recent years made challenges in relations between Russia and America and faced them in a critical point. These events increased differences between the two countries in broader aspects. Differences in the persistence of Cold War mistrust and rivalry between the two countries will rise. Russian officials in response to America's missile defense shield in Eastern Europe,the suspension of Russian membership in CFP, English diplomats expelled from Britain in retaliation, With America's competitiveness over the Arctic and start transcontinental Russian aircraft fleet, Show all new Russian policy toward global developments. Some explain these developments both inside and outside as a New Cold Warand of course, others disagree with this thinking. Some of these measures are a response to America's efforts to make the fundamental changes in the strategic balance between America and Russia. But whether the public relations can work toward a new arms raceand Strategic confrontation of the Cold War bring? Due to theabsence ofconflictingideology, RussiaandAmerica, an eraof competition andcooperation invarious fieldswill experienceacrisis 2 Email: mohebbinia@yahoo.com inUkraineis oneof them.With the onset ofthe crisisin Ukraine(March 2014) andoutofgovernmentcontrol andthe rule ofthe Crimean Peninsulabags,witnessinga new round ofpoliticalconflictbetween theWest, led by AmericaandRussiaare. According to the head of a MoscowWashington rivalry opening on such topics of missile shield plan, Libya, Syria, etc., some believe that the crisis in Ukraine should be divided as Berlin after World War II and the cold war as the vanguard of the new. In such a situation a global paradigm shift in control system and Russia play a major role in the formation of new international relations undertaken so that this article is trying to make Russia policy in conformity with the United States in the fields of policy reviews.
    Keywords: Cold war, Hegemony, Domination, New World Order, Missile Shield Plan, the Middle East
  • Amir Sajedi Pages 157-190
    Most of the Middle Eastern nations have been deprived from some advantages of economic, political and social culture for a long period. Political structures of their states for many years have been based on monarchical system with tribal and religious affiliations. So, the Middle Eastern leaders are using these elements as important tools to manage their countries and for the survival of their political systems. But such political system only benefits a specific group in society and cannot encompass the entire community. Due to the said exclusions and with the development of technology and exchange of information on the relative economic, political and cultural rights of other communities, the Middle Eastern government have been faced with a lot of people’s demands. The Middle Eastern nations are demanding for -fundamental changes in their political, social and economic. Lack of proper response to these demands, have been leading to protest and unrest in the region over the past few years. The Syrian protest and turmoil has taken much longer time than other crisis in the Middle East region. The reasons for the continuation of the Syrian crises can be found in the strength and resistance of the Syria’s authoritarian regime and the support of the regional and cross-regional powers to the Syrian government and its oppositions. Interferences of foreign powers on Syrian crisis are due to strategically importance and geographical location of Syrian state which encompasses the interests and influence of each regional and cross-regional power.
    Keywords: Frustration, Aggression, demands, protests, authoritarianism, foreign powers